Leerlijn begrijpend lezen / luisteren met behulp van mindmaps.


voor de groepen 1 t/m 8

Snel en goed begrijpend kunnen lezen is een belangrijke basisvaardigheid. Veel scholen steken daar veel energie in. Nieuwe en steeds betere methodes worden aangeschaft, maar het blijft lastig om leerlingen te motiveren om goed te leren begrijpend te lezen. Een mogelijkheid om begrijpend lezen iets aantrekkelijker te maken en de leerlingen beter te leren begrijpend te lezen, is het gebruik van mindmaps.

Wij hebben voor de groepen 5 t/m 8 afgelopen jaar workshops ontwikkeld die we al op diverse scholen in alle groepen hebben gegeven. Sinds kort zijn er ook workshops voor de groepen 3 en 4. Al deze workshops worden in co-teaching met de eigen leraar en de eigen kinderen door ons verzorgd. Wij doen de voorbereiding, nemen alles mee en de doelen per groep zijn na 1,5 uur gehaald door de meeste leerlingen. Belangrijk: ze hebben er ook nog plezier in.

Om de lijn compleet te maken is er nu ook een workshop voor leraren van de groepen 1 en 2. Die geven we niet aan de leerlingen zelf, maar in een inspirerende workshop voor de leraren. Na deze workshop kan er op een eenvoudige en aantrekkelijke manier met de kleuters worden gewerkt aan begrijpend luisteren met behulp van mindmaps.

De lijn is als volgt:

Groepen 1 en 2 Workshop

 

Wie, waar, probleem, oplossing

 

Groep 3 Les van 45 minuten

 

Wie en waar

(probleem en oplossing)

 

Groep 4 Les van 45 minuten

 

De volgorde in een verhaal

 

Groep 5 Workshop van 1,5 uur

 

Hoe begin ik met het lezen van een verhaal?

 

Groep 6 Workshop van 1,5 uur

 

Welke vragen kan ik stellen over een verhaal?

 

Groep 7

 

Workshop van 1,5 uur

 

 

Hoe maak ik goede aantekeningen en vat ik een tekst goed samen?

 

Groep 8

 

Workshop van 1,5 uur

 

 

Hoe vorm ik mijn mening over een verhaal of een tekst?

 

 

Vanaf de groepen 5 is het nodig dat de leerlingen de regels van het mindmappen beheersen voordat de workshop kan worden gegeven. Ook dat kan in een workshop door ons worden verzorgd voor de leerlingen.

Na de workshop kan worden overwogen om nog een slag te slaan met het digitaal mindmappen. Wij leren de kinderen in 1,5 uur een digitale mindmap te maken met iMindMap.

Wilt u meer weten over deze workshops, neem dan gerust contact met ons op. Wij komen graag een keer langs voor een nadere toelichting en maken graag een traject voor u op maat.

Lees hieronder de ervaringen van collega’s en leerlingen die u voorgingen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Geef het goede antwoord. (beveiliging tegen spam) *