Brainpartner - home

online mindmap maken

drs. Robert Pastoor onderwijspsycholoog

Mijn naam is Robert Pastoor. Ik ben onderwijspsycholoog en specialist mindmappen.

Op deze pagina vindt u een zeer uitvoerige beschrijving van heel veel tools om online een mindmap te maken. 

Heeft u geen zin om alles te lezen enwilt u direct gratis aan de slag met het beste online mindmap programma klik dan op de rode knop hieronder.

Direct de beste keuze om een online mindmap te maken

Er zijn heel veel gratis programma’s op de markt voor het maken van een online mindmap. Het valt echter niet mee om een programma te vinden dat voor het onderwijs voldoet aan de belangrijkste kenmerken van een mindmap. 

mind map online

De belangrijkste kenmerken van een goede mindmap

Voor het Nederlandse onderwijs is het belangrijk dat de software (of eigenlijk de app) vlot werkt op alle devices, maar met name op Chromebooks. Geen installatie, eenvoudige opslag en vlot delen, zijn zo een paar functionaliteiten die heel belangrijk zijn. 

mind map op Chromebook

Omdat er in de hele wereld eigenlijk geen gratis app was die voor het onderwijs geschikt is, heeft Brainpartner die laten maken. Vanaf nu kan heel Nederland een gratis online mindmap maken met Mind Map Maker. Wat de  belangrijkste verschillen zijn met andere gratis online apps, kunt u hieronder lezen.

Persoonlijke mening

drs. Robert Pastoor, specialist mindmappen in het onderwijs

drs. Robert Pastoor

Wat hieronder staat, is mijn persoonlijke mening.  Het is zeker mogelijk dat ik het verkeerd zie of dat er inmiddels functies aan toegevoegd zijn die ik niet ken. 

Als u opmerkingen of aanvullingen heeft ( zeker als u denkt dat er iets niet klopt wat ik zeg) nodig ik u van harte uit te reageren. 

Als ik iets niet goed heb gezien, zal ik het op basis van uw informatie verbeteren.

Online mindmap maken met Mindmap Free

mind map maken

Mindmap Free is gebaseerd op dezelfde broncode als Mind Map Maker. Je zou kunnen zeggen dat dit versie 1 is van Mind Map Maker. De broncode is Open Source. De originele versie van dit programma is geschreven door David Richard. Zijn versie is te vinden op www.mindmaps.app

Mindmap Free is heel basic. Een heel belangrijke tekortkoming is dat er geen afbeeldingen aan de takken kunnen worden toegevoegd. Dat kan bij Mind Map Maker wel. Een  mindmap zonder afbeeldingen is eigenlijk geen mindmap in de zuivere definitie. en mindmap zonder afbeeldingen is een woordweb. 

Online mindmap maken met Mindmup

bron: https://www.mindmup.com/

Mindmup is  beslist een goede app. In de gratis versie zijn er wel veel beperkingen, maar de betaalde versie kost $2,99 / maand voor een individu, $100,00 / jaar voor een school.   Wat erg goed is in deze app is de directe relatie met Google. Zelfs online samenwerken lijkt hiermee goed te kunnen ( nog niet uitgeprobeerd). 

Er zijn twee belangrijke tekortkomingen van MindMup. 

  1.  De woorden staan niet op de tak, maar altijd in een kader aan het einde van een tak. Dat is iets wat je heel veel ziet, ook bij betaalde apps. 
  2.  De takken zijn dun en meestal allemaal grijs. Bij een mindmap gaat het er juist om dat de takken wat dikker zijn en een duidelijke kleur hebben. Dat zorgt ervoor dat het woord dat op de tak staat in de hersenen wordt verbonden met die specifieke kleur. Ook bij het maken van een online mindmap zou deze regel goed moeten worden toegepast. 

Deze tekortkomingen zijn voor velen geen probleem en, zeker buiten het onderwijs, is deze app goed te gebruiken. Om een online mindmap in het onderwijs te maken vind ik de app minder geschikt. 

Online mindmap maken met Mindmeister

Mindmeister is één van de allerbeste apps om online een mindmap mee te maken. Maar, de gratis basic versie is ook wel erg basic. Hoewel, u kunt er 3 mindmappen mee maken, er is ondersteuning van de community en je kunt realtime samenwerken. Vooral dat laatste is in het onderwijs heel belangrijk. 

Een beperking van MindMeister is dat de woorden in de hoofdtakken in kaders staan. In de subtakken staan de woorden op de takken. De takken zijn dun en vaak grijs. 

Om een online mindmap te maken in het bedrijfsleven, denk ik dat dit echt een goede app is. Voor het onderwijs heb ik twijfels vanwege genoemde beperkingen. Daarnaast denk ik dat het onderwijs al heel snel naar de betaalde versie zal willen overstappen. Hoewel dat relatief niet zo duur is voor scholen ( € 0,99 / gebruiker / maand ) kan dat toch aardig oplopen. 

Online mindmap maken met Bubbl.us

online mind map maken

Bubbl.us Ziet er grafisch netjes en rustig uit, maar het is niet écht een mindmap app. Met name door de strakke pijlen tussen de diverse onderdelen lijkt het meer op een stroomschema dan op een mindmap. Takken kunnen wel dikker en in een eigen kleur worden gemaakt, maar het blijven strakke lijnen. 

Om een échte online mindmap met Bubbl.us te maken is het in ieder geval nodig om afbeeldingen in de online mindmap toe te voegen. Dat kan echter alleen met het Premium plan. Hoewel er een korting is van 50% voor scholen, lopen de kosten ook hier al snel op. ( € 2,45 / maand / gebruiker) 

Online mindmap maken met iMindMap for web

iMindmap for web is een hele goede web app. Het voldoet aan alle vereisten van een goede mindmap en het is nog gratis ook. Hoewel het wel handig is om een Cloud & Mobile abonnement te hebben ( Kosten € 21,16 / jaar per gebruiker) 

Maar, er is echter een zeer ernstige beperking. Het is onmogelijk om bij de afbeeldingen eigen afbeeldingen te uploaden. Dat maakt het gebruik voor het onderwijs niet erg aantrekkelijk. Een ander belangrijk nadeel is dat voor het gebruik van iMindMap for web een account moet worden aangemaakt. Ook dat is voor een school niet écht handig. 

Online mindmap maken met Wisemapping

Een mindmap online maken met Wisemapping komt heel dicht in de buurt van Mind Map Maker. De layout van het programma is overzichtelijk en rustig. Woorden kunnen op de takken staan. Er zijn veel opties om te delen. En, niet onbelangrijk, dit is écht een gratis programma en het blijft ook gratis. 

Maar, helaas kunnen er geen afbeeldingen worden toegevoegd aan de takken. Ook zijn andere kleuren takken niet mogelijk. Dat maakt dit programma helaas niet geschikt voor het onderwijs. 

Online mindmap maken met Coggle

Coggle lijkt ook heel veel op Mind Map Maker. Er zijn mooie gekleurde takken en de woorden staan op of aan het eind van de takken. Er zijn veel mogelijkheden om mindmaps te delen. Deze app heeft de mogelijkheid om takken te verbinden tot loops. Dit geeft potentieel de mogelijkheid om vanuit mindmaps te komen tot causale lussen. Daarmee overziet u het geheel niet alleen, maar gaat u het geheel op beter begrijpen. Een sterk punt van Coggle is dat er ook plaatjes aan toe kunnen worden gevoegd. 

Een klein nadeel zou kunnen zijn dat er maar 3 privé mindmaps kunnen worden gemaakt in de gratis versie. Voor veel mensen is dat misschien genoeg. 

Als u uiteindelijk toch over wil schakelen op de betaalde versie, dan wordt het voor scholen onbetaalbaar. De kosten zijn dan € 8,00 / deelnemer / maand.  

Online mindmap maken met Breinmap

online mindmap makenmind map maken

Breinmap zou je kunnen beschouwen als de vorige versie van Mind Map Maker. Ook deze app is gebouwd op basis van de broncode van David Richard. Meester Steeef heeft deze vertaald in het Nederlands. 

Hoewel de basis goed is, is het ook echt wel een basic versie. Belangrijk is bijvoorbeeld dat het niet mogelijk is om afbeeldingen op te nemen in de mindmap. Wat weer wel erg goed is, is dat deze versie gratis is en naar verwachting ook gratis zal blijven. Een upgrade naar de versie van Mind Map maker ligt voor de hand. 

Breinmap is één van de systeemtools van Meester Steeef. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook online  relatiecirkels en online causale lussen. Breinmap als tool om te mindmappen past dar uitstekend bij. 

Online mindmap maken met Prowise Presenter

mind map maken

Prowise Presenter is niet gratis, maar veel scholen hebben een abonnement op Prowise en dan wordt het wel gratis meegeleverd. 

De takken in Prowise Presenter zijn dik en vol kleur. Dat is heel goed. De onderwerpen worden ook mooi en kleurrijk weergegeven. Helaas staan die woorden wel altijd in een kader en niet op de tak. Er is wel een mogelijkheid om ( eigen) afbeeldingen toe te voegen. Jammer dat die naast het woord in het kader komen te staan. Ze zouden er eigenlijk boven moeten staan. Maar, het moet worden gezegd: “Het ziet er mooi uit.”   

Prowise Presenter is ook erg geschikt om digitale mindmappen te tekenen. Dan is er helemaal geen app nodig. Een belangrijk voordeel van die manier van digitaal tekenen is dat er kromme dikke takken kunnen worden gemaakt en dat er veel afbeeldingen en andere tolls beschikbaar zijn. 

Online mindmap maken met Ginzy

mind map maken

Ginzy  is niet gratis, maar veel scholen hebben een abonnement op Ginzy en dan wordt het wel gratis meegeleverd. 

Eigenlijk is de mindmap tool in Ginzy meer een word-web-tool. Het is wel heel erg basic. Een woord in het midden en een aantal woorden eromheen. Natuurlijk is dat wel uit te bereiden. Als mindmap-tool adviseer ik deze niet te gebruiken. Echter, Ginzy is heel geschikt om een digitale mindmap mee te tekenen en dat is voor het onderwijs, zeker in de onderbouw, wel heel handig. Kijk bijvoorbeeld eens hier. Daar staat uitgelegd hoe een online mindmap mat Ginzy kan worden gemaakt. 

Online mindmap maken met Mimdomo

mindmap online maken

Mindomo zegt van zichzelf:”Van alle mindmaptools die er zijn, zijn wij het meest gericht op het bieden van de beste oplossing voor zowel leraren als leerlingen.”  Dat zou best wel eens zo kunnen zijn. Misschien is Mindomo ook wel veel meer dan alleen een mindmap-tool. 

Als ik echter naar de voorbeelden van Mindomo kijk, dan vindt ik ze tamelijk rigide. Strak en rechtlijnig. Takken zijn ook vaak dezelfde kleur en niet dik. Het is wel mogelijk om afbeeldingen toe te voegen en ook samenwerken lijkt geen probleem. 

Waar scholen echter snel tegenaan lopen is dat er in de gratis versie maar drie mindmappen kunnen worden gemaakt. Daarna wordt het betalen. Overigens is dat voor het onderwijs relatief goedkoop. Voor één leraar met zijn klas is dat €69,00 / jaar. 

Online mindmap maken met Canva

online mindmap

Met Canva’s gratis online mindmap app zijn hele mooie mindmaps te maken. Hierboven ziet u bijvoorbeeld een sjabloon dat door de ontwerpers van Canva is gemaakt. Zo’n sjabloon kan worden aangepast en bewerkt. 

Canva is zeer professionele ontwerp software. U kunt er echt hele mooie ontwerpen mee maken, maar of dat voor eenvoudige mindmappen zo geschikt is, dat vraag ik me af. Om Canva een beetje te leren, is toch wel enige tijd nodig. Hoewel het misschien wel kan, is in het voorbeeld te zien dat Canva zich niet echt aan de regels van het mindmappen houdt. Het is wel heel creatief! 

De gratis versie lijkt vooralsnog meer dan voldoende. Maar, als scholen een betaalde versie willen, dan wordt het onbetaalbaar. De kosten zijn dan $ 12.95 per deelnemer per maand. Wellicht zijn er educatieve licenties. 

Online mindmap maken met Mind42

online mindmap free

Mind42 is een gratis, snelle en eenvoudige mindmap app. 

Het is een app die in uw browser wordt uitgevoerd om mindmaps te maken Mind42 is volledig gratis , maar wordt wel door advertenties ondersteund. Gemaakte mindmaps zijn standaard privé, maar kunnen gemakkelijk worden gedeeld. 

Hoewel het mooi is dat deze app écht gratis is, moet ik zeggen dat de  mindmaps er niet goed uitzien. Alle voorbeelden laten strakke rechtlijnige dunne takken zien van dezelfde kleur. Het is wel mogelijk afbeeldingen erbij te zetten. Ook links en iconen kunnen worden toegevoegd. De zeer strakke vormgeving maakt deze app voor het onderwijs ongeschikt. 

 

Online mindmap maken met MindmapNinja

Online mindmap maken

MindmapNinja is een gratis, snelle en eenvoudige mindmap app. 

Het is een app die in uw browser wordt uitgevoerd om mindmaps te maken MindmapNinja is volledig gratis.  Inloggen en registreren is niet nodig. Kan wel. 

Het lijkt er op dat deze app écht gratis is en ook gratis blijft. Het programma is in het Engels, maar door de vele visuele toepassingen is dat voor de meesten geen probleem. Takken kunnen wel in verschillende kleuren maar als de kleur verandert, verandert de kleur van het woord ook. Dat is jammer, want dan is het lastig alle woorden zwart te maken. De takken zijn tamelijk strak en kunnen niet dikker woorden gemaakt. Wat goed is aan dit programma is dat er afbeeldingen aan de takken kunnen worden toegevoegd. Helaas kunnen dat geen eigen afbeeldingen zijn.

 

Samenvatting:

Steeds meer scholen maken gebruik van een mindmap als tool voor de leerlingen. Dat is begrijpelijk want met behulp van een mindmap kunnen leerlingen beter onthouden. Een mindmap moet dan wel voldoen aan een aantal belangrijke regels. 

Hieronder ziet u over welke regels het gaat.

online mind map gratis

Veel digitale apps voldoen niet aan deze regels. 

1. GROOTDat een mindmap gemaakt moet worden op een groot vel en liggend (landscape) dat is voor mindmappen op de computer geen probleem. Schermen zijn als vanzelf liggend en digitale mindmappen kunnen bijna allemaal oneindig groot worden gemaakt. Om overzicht te houden is het wel belangrijk dat er niet al te veel subtakken zijn. 

2. Onderwerp

Het onderwerp moet in het midden staan. Dat is in nagenoeg alle digitale mindmap apps het geval. Maar, het onderwerp moet ook in kleur zijn. Bij veel digitale mindmap apps is het niet eens mogelijk om een afbeelding in het midden toe te voegen. 

3. Takken

Elke tak heeft één kleur. De subtakken hebben dezelfde kleur als de hoofdtak. Er zijn heel veel apps die alle takken in dezelfde kleur hebben. Hier worden uw hersenen niet blij van. Het gaat er juist om dat u bij een bepaald onderdeel een verbinding legt met de betreffende kleur. Daarmee wordt onthouden makkelijker. 

Op elke tak mag maar één woord staan. Dat kan met de meeste online mindmap apps, maar het gebeurd heel vaak dat dat woord in een kader aan het einde van een tak staat. Dat is niet verboden, het kan juist een positief effect hebben, maar als alle woorden in een kader staan, gaat de nadruk op belangrijke zaken verloren. 

Dat de takken ongeveer even lang moeten zijn als het woord op de tak, is een vereiste waar geen enkele online app aan voldoet. 

4. Afbeeldingen

Een  mindmap is een woordweb als er geen afbeeldingen in staan. Bij veel online apps is het onmogelijk om afbeeldingen toe te voegen. Dat is dus per definitie geen mindmap.  Afbeeldingen behoren boven de tak te staan. Als er al afbeeldingen in een online mindmap staan, staan die vaak in het kader bij het woord ( ernaast). Dat is niet zo heel erg, maar de regel is erboven. Die regel hanteren we vooral als we mindmappen op papier maken. Hierdoor wordt voorkomen dat er verwarring bestaat bij welke tak een afbeelding hoort. Als leerlingen net hebben geleerd dat een afbeelding boven een tak moet , dan is het wel erg onlogisch dat, als ze een online mindmap gaan maken, de afbeeldingen er niet boven staan. Afbeeldingen mogen een beetje gek zijn. Dit maakt onthouden nog iets makkelijker. Gekke plaatjes kunnen overal vandaan worden gehaald (let wel op de licentierechten). Maar, het is online niet zo makkelijk om een willekeurige afbeelding van internet af te halen en in een mindmap te plakken. Er moet in het programma dan een upload mogelijkheid zijn. Dat is lang niet altijd het geval. 

5. Volgorde

Als een mindmap een volgorde heeft, dan begint de mindmap op de plaats waar de kleine wijzer op 1 staat en wordt de mindmap gelezen met de klok mee. Niet elke mindmap heeft een volgorde. Een brainstorm bijvoorbeeld heeft geen volgorde. Dan maakt het niet uit welke tak waar staat en waar je begint te lezen. Een mindmap met bijvoorbeeld een programma van een workshop heeft wel degelijk een volgorde. Die begint dus op 1 uur. 

Gratis is niet écht gratis !

drs. Robert Pastoor onderwijspsycholoog

In de diverse programma’s  hierboven ziet u dat veel programma’s niet écht gratis zijn. 

Wilt u blijvend gratis aan de slag, gebruik dan Mind Map Maker

Hoe Mind Map Maker gratis kan blijven, leest u hier.  

Wie zijn wij?

drs. Robert Pastoor, specialist mindmappen in het onderwijs

drs. Robert Pastoor

Nico Pisa

Nico Pisa

drs. Robert Pastoor

Mijn naam is Robert Pastoor

Ik ben onderwijspsycholoog en specialist mindmappen in het onderwijs; zowel met mindmappen op papier als mindmappen op de computer.

​Nico Pisa, is ruim 40 jaar werkzaam geweest in het primair onderwijs, waarvan vele jaren als directeur.

Onze passie is kinderen, leerlingen en studenten mindmappen te leren gebruiken om beter te onthouden en beter te presenteren. 

Info

ALGEMENE VOORWAARDEN

KvK: 172984891

Brainpartner

drs. R. Pastoor

Zandsteeg 27

4255 SE  Nieuwendijk

Wij respecteren uw privacy en zullen uw gegevens nooit verkopen.

Meer…

Volg ons op: FacebookVolg ons op: Google+Volg ons op: TwitterVolg ons op: LinkedIn

Zoeken naar:

Copyright  2018 Brainpartner, mindmappen in het onderwijs  /  Alle rechten voorbehouden