Samen een Verhalenmachine bouwen op de Toermalijn. Foto: Foto-OK.nl

Spijkenisse – Op de twee locaties van OBS de Toermalijn wordt vanaf deze week gemindmapt. Alle leerlingen van kleuters tot en met groep acht, volgden workshops ter kennismaking met het mindmappen. Vandaag wordt met elkaar een verhalenmachine gebouwd, waarbij kinderen in in leeftijd gemengde groepjes samenwerken.

‘Mindmappen is een creatieve manier om informatie over een onderwerp op een mooie manier uit te beelden en te verwerken. Met deze tool maak je gebruik van het natuurlijke talent van de hersenen om met beelden en kleuren te werken’, aldus Marcel Kocken, sinds begin van dit schooljaar de nieuwe directeur van de Toermalijn.

De Prokind scholengroep waartoe de Toermalijn behoort, viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Daarom ontvingen alle scholen van Prokind begin dit jaar een bedrag om een bijzondere en leerzame activiteit voor haar leerlingen te organiseren. Het thema van dit cadeau is ‘Avontuur in het onderwijs’. Bij De Toermalijn werd het avontuur aangegaan om het leren te vernieuwen, door alle 270 leerlingen van de aan Jagerskreek en Vlasdreef gevestigde locaties de beginselen van het mindmappen eigen te maken. Door een in het aanleren van mindmappen gespecialiseerd bureau, werden begin van deze week eerst de docenten van de school geïnstrueerd. Daarna maakten de kinderen van de middenbouw door middel van workshops kennis met het programma. In de bovenbouw wordt ook gewerkt met iMindMap; mindmappen op de computer.

Mindmappen helpt om abstracte begrippen concreet te maken en daagt uit om iets beter te kunnen vertellen. Het is een instrument om beter te leren onthouden en presenteren en vergroot ook het beheersen van begrijpend luisteren, -lezen en wereldoriëntatie. Bovendien wordt door mindmappen de creativiteit gestimuleerd. Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten en/of plaatjes die zijn geordend als de takken aan een boom rond een centraal thema. Bij de jongste kinderen wordt een eenvoudig schema met maar vier takken: probleem, wie, waar en oplossing gebruikt. De vier takken hebben vaste kleuren wat zorgt voor ordening en het goed kunnen onthouden. De Britse psycholoog en auteur Tony Buzan is de grondlegger van het mindmappen.

Bron: www.grootnissewaard.nl


Deze week gaan de leerlingen van de Toermalijn in Spijkenisse aan de slag met mindmappen. Alle groepen 5 t/m 8 krijgen een workshop waarin ze de de belangrijkste regels van het mindmappen leren. De leraren van de groepen 1 t/m 4 krijgen eerst zelf en workshop waarna ze er met de leerlingen mee aan de slag gaan. De leerlingen an de groepen 7 en 8 krijgen ook een workshop iMindMap. Daar leren ze een digitale mindmap te maken.

Uiteindelijk leiden al deze activiteiten donderdagochtend tot een feestelijke ochtend waar de leerlingen in groepjes een ‘verhalenmachine’ gaan maken. Dit wordt een grote mindmap met grote takken. Door takken te kiezen kunnen de leerlingen zelf nieuwe verhalen maken.

Wij nodigen leerlingen en leraren uit hieronder een reactie te geven op alle activiteiten.


Vandaag krijgen alle leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 op de Piramide in Spijkenisse een workshop oriëntatie mindmappen. Ze leren de vijf belangrijkste regels van het mindmappen. Hierdoor gaan alle leerlingen mindmappen op de goede manier gebruiken. De leerlingen zullen hierdoor meer onthouden en daardoor kunnen de resultaten beter worden.

 


Laten we maar eerlijk zijn, veel leerlingen zijn niet intrinsiek gemotiveerd. Dat leidt tot ‘opvallend’ gedrag en steeds vaker tot wanhoop bij leraren. Toch is dat vreemd. De meeste 4-jarigen die voor het eerst naar school gaan zijn super gemotiveerd om te leren. Tegen de tijd dat ze op het voortgezet onderwijs zitten is een groot deel van die motivatie verdwenen. Is ons onderwijs daar misschien zelf schuldig aan?

De vraag die we ons kunnen stellen is: Hoe houden we intrinsieke motivatie vast? Of, als die motivatie al is weggezakt, hoe versterk je die motivatie dan weer? Een mogelijk antwoord is: door de verantwoordelijkheid voor het leren bij de leerling neer te leggen.Vraag vooral aan de leerlingen wat ze wíllen leren.  

Maar voordat je dat doet, is het goed om eerst met een groepje leraren te bepalen wat leerlingen móeten leren. Aan welke kerndoelen moet worden gewerkt? Binnen die kerndoelen zouden de leerlingen hun eigen leervragen moeten kunnen stellen. Vervolgens zouden ze de vrijheid moeten krijgen om op hun eigen wijze op zoek te gaan naar antwoorden op die leervragen. Als antwoorden op die leervragen vervolgens met elkaar worden gedeeld, dan is de kans dat kerndoelen gehaald worden – en de motivatie behouden blijft – volgens mij behoorlijk groot.

Hoe zorg jij ervoor dat leerlingen blijvend, uit zichzelf, willen leren?

1 2 3 28